Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
Når dyreliv og mønstre bliver til kunst 👩
En af de keramikere, som mange i Sorø nok har kendskab til, er Gerda Østergaard. Fra 1977 og 38 år frem boede Østergaard i Sorø tæt på stationen, hvor hun også havde værksted. Derfor er mange hjem i Sorø beriget med hendes kopper, skåle, relieffer og meget mere. I dag er hun stadig aktiv, men er flyttet til Skælskør, hvor hun er en del af Bruuns Hjørne.
Udover Østergaards produktion af dekorativ brugskunst, har hun også udført flere udsmykninger i det offentlige byrum i Sorø. På Frederiksberg i en rundkørsel kan du støde på hendes høje Obelisk med en bronzefugl på toppen og et zigzagget mønster langs søjlen. Området rummede engang en æbleplantage, og derfor er søjlen udsmykket med æbler nederst.
Et andet sted, hvor du kan se Østergaards udsmykning helt tæt på, er i Holberg Arkaden. Her hænger flere af hendes relieffer, bl.a. et portræt af Ludvig Holberg, inspireret af hans stærke relation til Sorøs historie og arkadens navn. Overfor portrættet hænger en længere relieffrise sammensat af flere motiver. Her er inspirationen hentet i naturen med motiver af bl.a. fugle og konkylier, og Gerda Østergaard fortæller selv, at den bagvedliggende idé med relieffet var at vise døgnets forløb fra solopgang til nattens frembrud.
Som oftest kombinerer Gerda både farver, geometriske former og naturalistiske motiver i sine værker, og i arkaden er det en stor oplevelse at se reliefferne helt tæt på, da man således kan studere alle de fine dekorative detaljer og farvespillet i glasuren.
Foto: Privatfoto
Fakta: 1940-
Skrevet af cand.mag. i kunsthistorie Ida Lehrmann Madsen
Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde, der ikke var bange for at se det hele lidt fra oven
Gerda Østergaard har lavet flere skulpturer og relieffer, der pryder byrummet i Sorø. Mest iøjnefaldende er obelisken, der står i rundkørsler ved Skælskørvej.
Foto: Allan Velstrøm
Oplev Gerda Østergaards smukke relieffer i Holbergarkaden
Foto: Mikkel Østergaard
Foto: Mikkel Østergaard
Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet
Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark