Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
Skorstensfejeren i Sorø 👩
Anne Dorthea (Dorthe) Alberg boede i sin ungdom i København. Hun var 21 år og ugift, da hun fik sit første barn. Et par år efter blev hun med samme mand gravid igen, og nu kunne de gifte sig, da han, Frederik Adolph Alberg, var blevet svend og tjente penge nok til at kunne forsørge en familie. Han havde fået arbejde som skorstensfejer i København.
I ægteskabet kom flere børn til. Børnedødeligheden var høj dengang, og Anne Dorte og hendes mand mistede de følgende år fire børn, før de var fyldt 4 år. 6 børn overlevede.
Frederik fik job som skorstensfejer ved Sorø Akademi og familien flyttede fra København til Sorø i 1842. Her virkede han indtil han døde, kun 45 år gammel, og efterlod sig sin hustru med fire hjemmeboende børn.
Anne Dorthe Alberg har højst sandsynligt ikke haft et lønnet arbejde, mens hun gik hjemme og passede børn og hjem. Måske har hun været med ude og hjælpe sin mand med at feje skorstene og dermed fået et kendskab til faget. Hun overtog nemlig mandens job som skorstensfejer i Sorø og var i faget i fire år, indtil hun døde, 49 år gammel. På samme dag, som hun kunne have fejret sølvbryllup med sin Frederik.
Det er usikkert, om hun er Danmarks første kvindelige skorstensfejer. I hvert fald er hun den første i Sorø og omegn. Fire af hendes børn blev skorstensfejere.
Fakta: 1809-1858
Skrevet af Lene Hadsbjerg, museumsinspektør, Museum Vestsjælland
Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde, der var med til at bane vejen for andre kvinder
Som skorstensfejer har Anne Dorthe Alberg kendt bygningerne i Sorø Bymidte bedre end de fleste.
Er du nysgerrig på de mange flotte bygninger i Sorø? Så kig forbi Bykontoret og få information om byvandringer eller gå med på ArkitekTuren, som giver dig et indblik i byens mange forskellige bygninger. Kortet kan købes på Bykontoret på Sorø Bibliotek.
Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet
Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark