Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
Kvindeligt kunstnerliv i en regnbuefamilie👩
Emilie Mundt blev født i Sorø i 1842. Hendes far Carl Emil Mundt var ansat på Sorø Akademi som underviser i matematik og astronomi. Emilie Mundts mormor var gift ind i familien på Bromme Mølle ved Sorø, og det var et sted, som Mundt besøgte igennem hele livet. Efter moderens død omkring 1850 flyttede Emilie, hendes far og søskende til København.
I en tid, hvor kunstakademiet kun var for mænd, måtte Emilie uddanne sig ved at opsøge private tegneskoler kun for kvinder, først hos Jørgen Roed og senere på Vilhelm Kyhns malerskole. Her mødte hun Marie Luplau, og det blev begyndelsen på et livslangt fællesskab og familieliv for de to. Da de ikke kunne få en kunstnerisk uddannelse herhjemme, tog de til München og blev en del af et kunstnerisk miljø der.
Hjemme igen i København adopterede de to kvinder datteren Carla, og herefter levede de som en lille familie. Fra 1886-1913 drev de to kvinder en privat tegneskole for kvinder i deres lejlighed på Frederiksberg i København. Livet med Marie Luplau, deres datter og vennekreds blev et tilbagevendende motiv for Emilie, men hun er nok især kendt for sit værk Fra asylet i Istedgade. Interiør med asylmutter og børn, 1886. Som noget helt nyt på denne tid, har Mundt valgt at fokusere på de fattigste børn som hovedmotiv. Derudover viser motivet også et i datiden interessant nyt motiv, nemlig en kvinde, som arbejder, og ikke går hjemme og passer sine egne børn. Det skriver sig ind som et vigtigt hovedværk i det moderne gennembrud herhjemme. Igennem hele livet var Mundt en forkæmper for kvinders rettigheder, men også en vigtig kunstnerisk stemme i skildringen af de fattigste i samfundet.
Fakta: levede fra 1842-1922.
Skrevet af cand.mag. i kunsthistorie Ida Lehrmann Madsen
Foto: Peter Christian Koch: Emilie Mundt: Det Kongelige Biblioteks billedsamling.
Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde, der har sat et helt særligt præg på en bestemt bygning i Sorø
Du kan opleve Emilie Mundts værker på kunstmuseer rundt omkring i Danmark, blandt andet på Nivaagaards Malerisamling, hvor hendes værk fra Asylet i Istedgade hænger.
Emilie Mundt. Fra Asylet i Istedgade. 1886. Nivaagaards Malerisamling.
Emilie Mundt besøgte Bromme Mølle mange gange gennem livet, da hendes mormor var gift ind i familien der.
I dag er Møllen i privat eje, men kan ses på strækningen mellem Sorø og Dianalund. Der er mange smukke steder ved Bromme, som også har lagt navn til Brommekulturen fra jægerstenalderen.
Drej forbi Bromme Kirke, der ligger smukt i nærheden af Bromme Lillesø.
Er du frisk, kan du hoppe på cyklen og begive dig ud på Holbergruten, der leder dig forbi Maglesø, Bromme Kirke og Bromme Lillesø. Find kortet på Bykontoret eller på webappen: www.oplev.soroe.nu
Du kan også gå en tur i Bromme plantage, som du kan læse mere om på Danmarks Naturfrednings hjemmeside
Emilie Mundt. Stubmølle. 1918. SMK open. Fri brug.
Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet
Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark