Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
Ingeborg, borgfrue på Kalundborg👩
”Ingeborg af Kalundborg”, som hun blev kaldt allerede i sin samtid, var datter af Esbern Snare. Esberns rødder var i Fjenneslev, hvor han var vokset op, men da Ingeborg blev født, var han bosat på Kalundborgegnen. Esbern var en stor kvindeforbruger, og Ingeborg var et produkt af hans tredje ægteskab. Han var omkring 70 år gammel, da hun blev født.
Esbern varetog borgen i Kalundborg på kongens vegne, og da han døde, mens Ingeborg stadig var mindreårig, overgik ansvaret til en anden af datidens magnater, Peder Strangesen. Men der var både arv og hævd i denne forbindelse, og formentlig måtte Peder indvillige i at trolove sig med den endnu ikke tiårige Ingeborg for at sikre sig posten som herre af Kalundborg. Hun overlevede sin meget ældre mand med mere end 25 år og sad efter hans død som enerådende borgfrue på Kalundborg. Trods aldersforskellen fejlede samlivet ikke noget. Ingeborg fik, sådan cirka, seks-syv børn sammen med Peder.
Til trods for at Ingeborg og hendes mange søskende var spredt vidt omkring, bevarede de alle et tæt forhold til Sorøegnen og særligt til Sorø Kloster. For hendes søskendes vedkommende var det langt hen ad vejen et negativt forhold. De lå i årtier lang strid med klostret om et godskompleks på Stenmagleegnen. Måske for at mildne Sorømunkenes syn på hendes nærmeste slægt, måske af ren veneration for klostret, skænkede hun i 1250 noget gods på Ringstedegnen til Sorø Kloster. Indtægterne fra jorderne skulle udtrykkeligt bruges til at bygge hvælvinger på kirken, idet taget på kirken var gået til ved den store brand i 1247. Så når man i dag ser op på hvælvingerne i Sorø Kirkes midterskib, kan man passende sende en tanke til Ingeborg.
I en sen alder blev Ingeborg, måske ufrivilligt, involveret i den langvarige borgerkrig mellem to sidegrene af kongeslægten, Abelslægten, der residerede i hertugdømmet Sønderjylland, og Kristofferslægten, der sad på tronen. Ingeborgs nære slægtninge var tilbøjelige til at følge Abel-siden, og det ramte tilbage på hende. Da enkedronningen, Margrethe Sambiria, i 1262 vendte hjem fra tysk fangenskab, opsat på revanche og på at rydde op i både faktiske og potentielle fjender, blev Ingeborg fordrevet fra Kalundborg. Hun flygtede til sine slægtninge i Slesvig og døde her fem år senere. Hun blev således ikke begravet i Sorø Kirke, men nogle af hendes efterkommere er.
Citat: 1262 Dronningen kom fri af fængslet. Og fru Ingeborg af Kalundborg blev fordrevet. 1267 fru Ingeborg af Kalundborg døde i Hedeby (Ryd-årbogen)
Fakta: Født omkring 1200, død 1267 i Slesvig
Foto: Korbuen i Gørlev kirke, Kalundborg Middelalderby.
Skrevet af Michael Kræmmer – forfatter og historiker
Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde, hvor musikken spillede en helt særlig rolle
Ingeborg af Kalundborg havde et tæt forhold til Sorø Kloster, og bekostede genopbygningen af hvælvene på Sorø Klosterkirke, som var gået til under en brand i 1247.
Gå en tur forbi kirken og kig indenfor, hvis den er åben. Her kan man se de smukke hvælv, som Ingeborg var med til at finansiere genopbygningen af.
Er du blevet nysgerrig på Ingeborg og hendes tilhørsforhold til Sorø og Kalundborg, kan du læse mere om hende på Kalundborg Middelalderbys hjemmeside: Ingeborg – datter af Esbern Snare – Kalundborg Middelalderby
Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet
Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark