Med keramikken som rejsefælle👩

Man kan ikke sige Fulby Keramik uden at sige to navne – Hans og Birgitte Börjeson. I mere end 60 år har de dannet parløb og gjort keramikken til deres levevej. Det har ført til mange oplevelser og rejser i Mellemøsten, Europa og Afrika, hvor de har fundet inspiration og knyttet relationer på kryds og tværs. I deres fælles værksted i den gamle skole i Fulby har de udlevet drømmen om at leve af at lave keramik.

Birgitte er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København. Da hun efter studierne opsøgte den kendte engelske keramiker Lucy Rie i London, blev hun anbefalet at tage til Cornwall til Harry og May Davis. Det skulle blive et vendepunkt i Birgittes liv. For Lucy Rie havde givet det samme råd til en ung svensk keramiker – og sådan mødte Birgitte sin mand Hans. Sammen har de forfulgt drømmen om at leve af at lave keramik. De har lavet brugsting, unika og udsmykninger og deres smukke værker findes i mange hjem, offentlige pladser og institutioner i Danmark.

Birgitte er en kreativ sjæl og gennem årene har hun leget med forskellige udtryk i glasur, motiv og udsmykning. Birgitte er ikke bange for at tænke nyt og smøge ærmerne op, når der er brug for det. Hun har bygget ovne, udviklet glasurer og saltbrænding, som kun praktiseres af ganske få keramikere i Danmark. Da deres særlige tenmoku-glasur blev solgt gennem Den Permanentes eksportafdeling til bl.a. New York, fyldte hun deres lille Morris til bristepunktet og kørte til København med keramik, som skulle eksporteres.

Passionen for keramik har også ført hende til Afrika, hvor hun sammen med Hans fik job i Swaziland gennem Danida. Professoren, der skulle finde en egnet kandidat til stillingen så en fin fidus i det tætte samarbejde mellem Birgitte og Hans og sagde: ”Jeg tager jer, for så får jeg jo to.” Det blev til nogle lærerige år, hvor parret skulle lære fra sig af deres mange erfaringer med at dreje, lave glasur og bygge ovne.

Det er også blevet til rejser i Japan og Korea og ikke mindst Kina, hvor Birgitte som medlem af AIC – det internationale keramiske akademi – var med til at fejre porcelænets 1000-årige historie i Jingdezhen.

Tilbage i Danmark har Birgitte taget initiativ til et keramikmarked i København ved Frue Plads, der startede med kun 8 deltagere. I dag er markedet fyldt hvert år med et hav af udstillere. Men Birgitte tager også flittigt på markeder rundt om i ind- og udland, bl.a. Holland, hvor hun har udstillet i mere end 35 år. Hun elsker markeder, da det giver en god dialog med kunderne, men også med de andre keramikere, der er et festligt folkefærd. For ifølge Birgitte er keramikere gjort af et særligt stof. ”Når de andre går hjem, hygger og fester vi videre. Vi går aldrig hjem.”

Citat: ”Vi skal leve af at lave keramik”

Skrevet af Mette Tingholm, Kulturkonsulent i Sorø Kommune

 

Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde, der havde mange talenter

Brug vores interaktive kort

Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet


Kulturcafe Ludvig

Kulturcafe Ludvig, Ingemannsvej, Sorø, Danmark

Kulturcafe Ludvig

Kongsgaarden

Kongsgården Vester Broby, Strandvejen, Sorø, Danmark

Kongsgaarden

Bromme kirke

Bromme Kirke, Maglesøvej, Munke Bjergby, Danmark

Bromme Kirke

Kunstergaarden

Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark

Kunstnergaarden

Sorø Kunstmuseum

Sorø Kunstmuseum, Storgade, Sorø, Danmark

Sorø Kunstmuseum