En handlekraftig kvinde i orkanens øje 👩

Det væsentlige vi ved om Inge er, at hun var gift med Asser Rig, søn af den legendariske Skjalm Hvide og stamfar til en efterslægt, der skulle blive landets absolutte elite. Sammen med Asser er hun hovedperson i et gammelt sagn om bygningen af Fjenneslev Kirke. Inge var gravid, og Asser skulle drage i krig for kongen. Alt imens de var midt i opførelsen af kirken. Asser bad da Inge om at rejse et tårn på kirken, hvis hun, som han naturligvis håbede, fødte en dreng. Og da han kom hjem fra krigen kunne han på afstand, til sin glæde, se to tårne, Inge havde født ham to drenge, Esbern Snare og Absalon. Sagnet har desværre ikke noget på sig. Der var ikke tårne på den oprindelige kirke, og Esbern og Absalon var ikke tvillinger.

At Asser overlod ansvaret for bygningen af kirken til Inge, er til gengæld ikke usandsynligt. Som så mange af sin tids kvinder var Inge i stand til at håndtere en del mere end blot at styre husholdningen.

Hun havde lagt sin mand i graven og sad alene i Fjenneslev i 1157, da hendes søn og tidligere plejesøn, Absalon og Valdemar den Store, blev udsat for et attentat ved det såkaldte ”Blodgildet i Roskilde”. Uafhængigt af hinanden søgte de to fra Roskilde til Fjenneslev, hvor Inge plejede Valdemars sår. Herefter styredes de fortsatte begivenheder fra Fjenneslev. Valdemar undkom til Jylland, og da hans fjende, Sven Grate, ville sætte efter ham, fik Inge organiseret, at alle Svens skibe blev læderede, så de ikke kunne sejle. Inge er begravet i Sorø Kirke ved siden af sin mand.

Citat: Saxo, ”For at forsinke kong Svens afsejling sørgede Absalons mor og søster for, at der om natten blev hugget hul i alle de skibe, han skulle sejle i” 

Fakta: Kendt fra perioden 1120-60
Skrevet af Michael Kræmmer – forfatter og cand. mag i historie
Foto: Stifterbilledet i Fjenneslev kirke. Fotograf Thomas Olsen

Følg med i morgen, hvor du kan møde en viljestærk kvinde, der blev en kendt frontfigur

Brug vores interaktive kort

Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet


Kulturcafe Ludvig

Kulturcafe Ludvig, Ingemannsvej, Sorø, Danmark

Kulturcafe Ludvig

Kongsgaarden

Kongsgården Vester Broby, Strandvejen, Sorø, Danmark

Kongsgaarden

Bromme kirke

Bromme Kirke, Maglesøvej, Munke Bjergby, Danmark

Bromme Kirke

Kunstergaarden

Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark

Kunstnergaarden

Sorø Kunstmuseum

Sorø Kunstmuseum, Storgade, Sorø, Danmark

Sorø Kunstmuseum