Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
En handlekraftig kvinde i orkanens øje 👩
Det væsentlige vi ved om Inge er, at hun var gift med Asser Rig, søn af den legendariske Skjalm Hvide og stamfar til en efterslægt, der skulle blive landets absolutte elite. Sammen med Asser er hun hovedperson i et gammelt sagn om bygningen af Fjenneslev Kirke. Inge var gravid, og Asser skulle drage i krig for kongen. Alt imens de var midt i opførelsen af kirken. Asser bad da Inge om at rejse et tårn på kirken, hvis hun, som han naturligvis håbede, fødte en dreng. Og da han kom hjem fra krigen kunne han på afstand, til sin glæde, se to tårne, Inge havde født ham to drenge, Esbern Snare og Absalon. Sagnet har desværre ikke noget på sig. Der var ikke tårne på den oprindelige kirke, og Esbern og Absalon var ikke tvillinger.
At Asser overlod ansvaret for bygningen af kirken til Inge, er til gengæld ikke usandsynligt. Som så mange af sin tids kvinder var Inge i stand til at håndtere en del mere end blot at styre husholdningen.
Hun havde lagt sin mand i graven og sad alene i Fjenneslev i 1157, da hendes søn og tidligere plejesøn, Absalon og Valdemar den Store, blev udsat for et attentat ved det såkaldte ”Blodgildet i Roskilde”. Uafhængigt af hinanden søgte de to fra Roskilde til Fjenneslev, hvor Inge plejede Valdemars sår. Herefter styredes de fortsatte begivenheder fra Fjenneslev. Valdemar undkom til Jylland, og da hans fjende, Sven Grate, ville sætte efter ham, fik Inge organiseret, at alle Svens skibe blev læderede, så de ikke kunne sejle. Inge er begravet i Sorø Kirke ved siden af sin mand.
Citat: Saxo, ”For at forsinke kong Svens afsejling sørgede Absalons mor og søster for, at der om natten blev hugget hul i alle de skibe, han skulle sejle i”
Fakta: Kendt fra perioden 1120-60
Skrevet af Michael Kræmmer – forfatter og cand. mag i historie
Foto: Stifterbilledet i Fjenneslev kirke. Fotograf Thomas Olsen
Følg med i morgen, hvor du kan møde en viljestærk kvinde, der blev en kendt frontfigur
Dagens portræt er af Fru Inge der var en del af den magtfulde Hvideslægt fra Fjenneslev. Tag et smut forbi Fjenneslev kirke og se de to tårne fra den berømte legende om Valdemar og Absalons fødsel. I kirken kan du se stifterbilledet hvor Fru Inge sammen med sin mand Asser Rig overrækker kirken til Gud.
Hvis du har lyst til at få lidt frisk vind i håret, kan du også hoppe på jernhesten og cykle ad Middelalderruten til Fjenneslev. Ruten finder du i folderen 4 kulturelle cykelruter, som du kan købe på Bykontoret eller finde i webappen oplevsorø.nu hvor der også er podcast og forslag til andre kulturelle cykelruter.
Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet
Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark