Kvinderetsforkæmper og højskolemor 👩

Jutta Bojsen-Møller var kendt som Moder Jutta på grund af sit 20-årige virke som højskolemor først i Sorø og dernæst på Grundtvigs og Rødkilde Højskole. Inden da havde hun været en moderlig skikkelse både for sine egne 11 børn og for menigheden i det sogn ved Silkeborg, hendes mand F.D. Møllers var præst for, og som hun fyldte med sang og sysler for sognets børn.

På Sorø Højskole – også kaldet Bojsensminde – blev hun ligeledes kendt for at samle eleverne omkring sig og løfte stedets ånd. Som datter af en familie, hvor både faderen og søskende havde grundlagt højskoler, var det en bevægelse, hun naturligt brændte for og kendte. Hendes far havde inspireret grundlæggelsen af en pigehøjskole og senere inspirerede Jutta selv Magdalene Lauridsen og Eline Eriksen til at oprette en husholdningsskole for unge piger i Sorø. Kvindesagen var Juttas andet og nok største hjertebarn. Hendes favnende facon gik igen i arbejdet for denne. Trods stridigheder i bevægelsen om valgretten forblev hun opmuntrende og taknemmelig for al tilslutning til sagen.

For den som er meget stærk må også være meget god. Og stærk var Jutta – viljestærk og dygtig til at få sin planer igennem netop ved sin diplomatiske og positive tilgang. Det ledte hende til at blive frontfigur i kvindebevægelse. Mens hun stadig var højskolemor og boede i Sorø, blev hun udvalgt til at lede Dansk Kvindesamfund i kraft af sine politiske tæft og sit store netværk. Hun fik fra denne post udvidet medlemsskaren betydeligt. Men hun begrænsede ikke sit engagement til denne forening. Hun var aktiv i flere grupper på en gang og kunne som kronen på værket den 5. juni 1915 gå i spidsen for kvindeoptoget i fejring af kvinders nu grundlovssikrede valgret.

Citat: ”[…] vi haaber, at nu, naar vi kommer med, og ogsaa faar Skyld i, hvad der sker her i Landet, at der saa maa blive en anden Maade at bilægge Stridigheder paa end at slaa hinanden ihjel og brænde Landet” (Fra Juttas tale på Himmelbjerget 6. juni 1915) Kilde: Jutta Bojsen-Møllers tale på Himmelbjerget, 6. juni 1915
Fakta: Født 17. marts 1837 i Store Heddinge. Død 12. januar 1927 i København
Skrevet af Rose Gaihede, kulturkoordinator på Sorø Bibliotek
Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde, der arbejder i krydsfeltet mellem kunst og design

Brug vores interaktive kort

Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet


Kulturcafe Ludvig

Kulturcafe Ludvig, Ingemannsvej, Sorø, Danmark

Kulturcafe Ludvig

Kongsgaarden

Kongsgården Vester Broby, Strandvejen, Sorø, Danmark

Kongsgaarden

Bromme kirke

Bromme Kirke, Maglesøvej, Munke Bjergby, Danmark

Bromme Kirke

Kunstergaarden

Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark

Kunstnergaarden

Sorø Kunstmuseum

Sorø Kunstmuseum, Storgade, Sorø, Danmark

Sorø Kunstmuseum