Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
Sorø – residens for uønskede elskerinder 👩
Anne Katrine Benthagen, kaldt Støvlet Katrine, blev født i 1745. Hendes stedfar var skomager, og hun bragte reparerede støvler ud for ham, deraf hendes tilnavn. Katrine blev elskerinde til Christian d. 7 og blev kendt for sammen med ham at ture rundt i Københavns natteliv, efter sigende til fare og gene for almindelige borgere. Hun endte med at blive landsforvist, men senere taget til nåde igen, dog med forbud mod at nærme sig hovedstaden. Historien fortæller, at kongen derfor gav hende et hus i Sorø, det der i dag kaldes Støvlet Katrines hus.
Katrines ophold i Sorø er måske netop blot en historie, i hvert fald er der ikke beviser på, at det har fundet sted. Måske har nogen sammenblandet Katrines farverige historie med en anden, virkelig historie om en kongelig elskerinde, fru Dannemand.
Bente Frederikke Rafsted Mortensdatter Andersen blev som 18-årig Frederik d. 6.’s elskerinde. Hun var ikke en tilfældig frille, kongen satte sin ”Rikke” meget højt og hans kærlighed skulle vise sig at være vedvarende. Hun blev praktisk placeret i et palæ lige op ad Amalienborg, hvor kongen jævnligt besøgte hende og med mellemrum gjorde hende gravid, alt i alt fire gange. Hun var de facto kongens hustru til venstre hånd, selvom hun på grund af sin ydmyge herkomst ikke kunne blive det officielt. Hun måtte nøjes med titlen fru Dannemand.
I seks år var alt idyl, så kom Bente i 1814 til at blive gravid med en svensker. Hun fødte barnet i Christiansfeld, overlod det til nogle barmhjertige søstre, og vendte tilbage til København i håb om at blive genforenet med kongen. Hun var imidlertid uønsket. Den forurettede konge ville have hende sendt til Jylland, men endte med at skaffe hende en bolig i Søgade 7 i Sorø og gav hende desuden noget at leve for. Til overflod blev den lille ø Bøgholm i Sorø Sø indrettet som en form for lystanlæg til hendes ære. Hun levede i Sorø i halvandet år. Så kunne kongen ikke undvære hende længere. Hun blev kaldt tilbage til København, idyllen blev genoprettet, og hun blev næsten med det samme gravid igen, denne gang med den rette. Hun beholdt huset i Søgade i endnu ti år, men om hun besøgte det, vides ikke.
Fakta: Støvlet Katrine, f. 12.8.1745, d. 25.8.1805, Fru Dannemand f. 1790, d. 1862
Skrevet af Michael Kræmmer – forfatter og cand. mag i historie
Foto: Frederikke Benedicte (Bente) Dannemand, født Rafsted, (06.08.1790–23.12.1862), kongens maîtresse
Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde der har en svaghed for dyreknogler
Dagens afsnit handler om ikke mindre end to kvinder, der er blevet forvist til Sorø. Den ene ved vi med sikkerhed har boet i Sorø, nærmere bestemt i Søgade 7, som Fru Dannemand ejede fra 1823-1830
Det er tvivlsomt om Støvlet Kathrine har boet i Sorø, men det er altid et besøg værd at kigge forbi Støvlet Katrines Hus ved Kongebroen. Der er en smuk udsigt over søerne, og hvis sulten melder sig også mulighed for at købe en bid mad.
På MiksTuren kommer du forbi både Søgade og Støvlet Kathrines hus. Køb kortet på Sorø Bykontor.
Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet
Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark