Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
Fuldmægtig frue og husbond og hele Danmarks formynder 👩
Margrethe var en besværlig ting for et land, der aldrig havde kendt til kvindelige regenter, andet end dem, der de facto havde regeret for deres mindreårige sønner. Det var også sådan Margrethe påbegyndte sin regering, som formynder for sin mindreårige søn, Oluf, der både var arveberettiget til den danske og norske krone. Oluf døde imidlertid, inden han kom til skelsår, og der var ikke nogen indlysende mand til at efterfølge ham. Man valgte da at lade Magrethe fortsætte som regent, men da man ikke syntes, at man kunne give hende kongenavn, valgte man den lidt akavede titel som frue og husbond for riget. Hun fik også Sverige under sin hånd og valgte med tiden at kalde sig dronning af hvert af de tre nordiske riger, selvom titlen som frue og husbond gennem hele hendes liv blev hængende ved hende.
Ringsted kirke havde siden 1170 været gravkirke for kongeslægten, som Roskilde domkirke er det i dag. Men Margrethes farfar, Kristoffer, ønskede ikke at dele gravkirke med sin storebror, kong Erik Menved, som han lå i konstant konflikt med. Kristoffer lod derfor først sin tidligt afdøde søn og senere sig selv, nu kong Kristoffer d.2., begrave i Sorø Kirke. Kristoffers søn, Valdemar Atterdag, lod sig til gengæld begrave i borgkirken i Vordingborg. Men de døde er ikke længere herrer over deres egen krop. Margrethe mente åbenbart, at Sorø kirke nu var hendes slægts gravkirke. Hun fik flyttet sin fars afsjælede legeme til Sorø, gravlagde sin egne søn, Oluf, her, og tilkendegav også, at hun selv ønskede at blive begravet i Sorø. Det blev hun også, men det blev et kortvarigt besøg. Hendes gode ven, Roskildebispen Peder med tilnavnet Lodehat, ønskede inderligt at blive begravet ved hendes side, og han selv skulle, naturligvis, gravlægges i Roskilde. Så han bortførte den afdøde dronning fra Sorø, ”med vold” skrev de forargede Sorømunke, der åbenbart fysisk forsøgte at modsætte sig bortførelsen. Og så blev hun bragt til Roskilde. Således lagde Roskilde domkirke an til at blive de fremtidige regenters sidste hvileplads.
En anden tilknytning til Sorø er Vedbygård, som hun arvede efter sin far. Her søgte hun hen efter sin betingede anerkendelse som rigets husfrue, tilkaldte en skriver og forsøgte at omgøre referatet af forhandlingerne, så hun fremstod som rigets fyrste.
Citat: ”Fordi der ikke var nogen mand af det blod, der var nærmere end hende.”
Fakta: 1353 -1412, faktisk regent fra 1375.
Skrevet af Michael Kræmmer, forfatter og historiker
Følg med i morgen, hvor du skal møde en kvinde, der var noget ud over det sædvanlige
Margrethe I arvede Vedbygaard efter sin far. Her søgte hun hen efter sin betingede anerkendelse som rigets husfrue.
Tag en tur til Ruds Vedby og gå en tur i parken ved det smukke Vedbygaard. Parken er åben for offentligheden.
Margrethe I blev efter sit eget ønske begravet i Sorø Klosterkirke og var det ikke for Biskop Peder Lodehat, der bortførte hendes jordiske rester til Roskilde, ville man kunne besøge hendes grav her i dag.
Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet
Kunstnergaarden – Saltofte Larsen Samlingen, Kunstnergaardsvej, Dianalund, Danmark