Istid

Langt de fleste af Danmarks landarealer, er i deres udformning resultatet af gletsjerativitet og arktiske forhold under den sidste istid. Det gælder også for Sorø.

Istidsruten Istidsruten er stedet, hvor du kan opleve Danmarks tilblivelse for mere end 20.000 år siden. Målet med Istidsruten er at skabe en samlet oplevelse af Midt-Nordvestsjælland.

Sorø har sammen med fire andre Nordvestsjællandske kommuner og seks oplevelsescentre indgået et samarbejde og udviklet en fantastisk rute gennem det landskab, som istidens enorme kræfter har formet for flere tusinde år siden.
På Istidsruten kan du se,  hvordan isen har formet landskabet og bevæge dig frit i det område, der engang bare var en bunke grus og sten, der var blevet flyttet ned med isen fra nord. Istidens formgivning af landskabet skaber en helt unik historiefortælling, som bindes sammen af en cykelrute på hele 390 kilometer.

Selve ruten er en kombineret cykel- og oplevelsesrute fordelt på 5 etaper. De er tilsammen 390 km og løber gennem det landskab, som istidens enorme kræfter har formet for flere tusinde år siden.

2 af ruterne går gennem Sorø.
Etape 3 fra Lejre til Sorø. På denne etapes 70 km oplever du kirker, fortidsminder og de sjællandske alper på tætteste hold.
Etape 4 fra Sorø til Jyderup. På denne etapes 60 km oplever du issø-bakker, dødislandskaber og søer skabt af isen.
Se meget mere og download ruter på Istidsruten

Lån ‘børnegrej’ til Istidsruten
Sorø Bibliotek & Bykontor kan I låne en turtaske så hele familien kan udforske landskabet – og opleve naturen tæt på…. I tasken er der f.eks. kikkert, ravlygte, forstørrelsesglas og feltbøger. I kan også låne en cykelanhænger til børn.
I låner på samme vilkår som en biblioteksbog, dvs. med sundhedskort/lånerkort. Hvis  I ikke er lånere på Sorø Bibliotek – oprettes I lynhurtigt. Så husk Sundhedsbevis.