Oldtid og Stenalder

I behøver ikke lede længe i vores skove – før I finder, endog meget tunge, beviser på at man også for mere end 13.000 år siden, fandt ud af at Sorø var et attraktivt sted at slå sig ned…..

Stenalderruten
Sorø Bykontor kan I købe et cykelkort – med fire tematiserede cykelruter. Én af disse ruter hedder Stenalderruten. Ruten er 46 km lang, Ruten kan naturligvis afkortes – og en del af ruten er også velegnet til en dejlig gå- og køretur. Bl.a kan man på en gåtur i St. Bøgeskov – foruden at se smukke stendysser – også opleve en meget flot og velbevaret Langdysse.
Fra landvejen ved Frenderup kan man se Vielsted Rundysse – som anses for at være en af de flotteste i Danmark.
Cykelkortet kan købes på Sorø Bykontor.
I kan se meget mere om cykelruterne – og download  webapp’en – på Oplev Sorø.nu

Podcast om Stenalderen
I forbindelse med Stenalder cykelruten  – er der produceret en Podcast.
Lyt til den inden du cykler, undervejs eller når du hviler benene bagefter og få mere information om Sorø og Stenalderruten når det passer dig.

Broby Vesterskov 
Når vi taler om stenalderen – er det umuligt at komme udenom Broby Vesterskov som er et skovdistrikt i Sorø Sønderskov, og ligger ca 5 km sydøst for Broby Vesterskov Sorø.
Denne del af skoven har et overvældende antal fredede oldtidsminder. Ikke mindre end 11 megalitter, langdysser og runddysser fra fra bondestenalderen, ca. 3500-3300 f.Kr.
Blandt andet en imponerende langdysse – på 88 m og
161 randsten – og dermed en af Danmarks længste dysser. Den er
bygget ca. 3.500 f. kr.
Du finder en fin folder her brobyvesterskov.pdf (dn.dk)

“Stenalderens helte”. Historie – direkte i øregangen
Museum Vestsjælland har produceret en række meget spændende podcasts. Samlet kaldt “Museum to Go”. Heriblandt “Stenalderens Helte”.
Det er omtrent 13.000 år siden at nomader slog sig ned i Bromme ved Sorø. De efterlod sig gravhøje, husgeråd og redskaber – og fundet af de fine ting har givet navn til Brommekulturen – i dag en international betegnelse for perioden omkring 11.000 f.v.t.

Høre meget mere på:
Grundlæggerne: Stenalderens Helte (vestmuseum.dk)

Tidslommen
Museum Vestsjælland står bag den gratis App – Tidslommen. Tidslommen kræver iOS 12 eller Android 8. – og kan hentes på App Store eller Google

Med Tidslommen kan I tage på Byvandringer – bl.a. i Sorø og opleve historien i Den Fri Natur bl.a. ved Parnas og Assentorp
Og så er der ovenikøbet også fire spil i Tidslommen der foregår i vikingetiden, bronzealderen eller middelalderen.

Gode links
Her kan du se meget mere om fredede fortidsminder i Sorø: Fredede fortidsminder i Sorø Kommune – Wikipedia, den frie encyklopædi