Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
Mange af os kender salmerne Dejlig er jorden og I østen stiger solen op, men ikke alle af os ved, at de er skrevet af digteren B.S. Ingemann, der levede en stor del af sit liv i Sorø, hvor han blandt andet underviste på Sorø Akademi. Men det, der for alvor gjorde Ingemann populær i sin samtid, var hans historiske romaner.
Ingemann var del af et frugtbart kunstnermiljø og udvekslede tanker med blandt andet H.C. Andersen og N.F.S. Grundtvig.
På sporet af Ingemann
Det er ikke kun i vores kulturarv, at digteren B.S. Ingemann har sat sit tydelige spor med sine smukke salmer og historiske romaner. Der er masser af spor efter den folkekære digter i området omkring Sorø Akademi, som du kan besøge.
Ingemanns hus, ø og gravsted
Hvis vi starter med slutningen, kan du finde Ingemanns grav på kirkegården ved Sorø klosterkirke. Den ligger ved kirkens østlige ende.
Ved akademiet finder du Ingemanns gule hus, hvor han boede sammen med sin kone Lucie i 40 år. Det var her, han forfattede sine kendte historiske romaner og salmer. Fra huset havde han udsigt til Sorø Sø, hvor han efter sigende lod sig inspirere af skyernes vandring over himmelen. I søen ligger Ingemanns ø, hvor han yndede at tage ud for at nyde stilheden. Historien fortæller, at det var her, han skrev I østen stiger solen op.
Ingemanns stuer
På Sorø Museum kan du se nogle af Ingemanns personlige ejendele og bøger, og opleve en ægte klunkestue, som den så ud på Ingemanns tid.
Hop på cyklen med Ingemann
Hvis du har cykel med, kan du med fordel begive dig ud på Ingemannruten, der leder dig forbi de steder, som Ingemann yndede at komme. Cykelturen er 26 km lang og på turen vil du bl.a. opleve den smukke Lynge Præstegaard, hvor Ingemann blev så inspireret, at han skrev salmen Julen har bragt velsignet bud. På ruten kommer du også gennem den idylliske landsby Borød, hvor Ingemanns ven og kollega digteren Bredahl boede.
App, podcast og kort
Til Ingemannruten, som er en ud af fire historiske cykelruter, er der udviklet en app, en podcast og et cykelkort. Du finder app og podcast på oplevsorø.nu og kan købe cykelkortet på Sorø Bykontor.
Ingemanns guldhorn
Synes du også at Ingemann er en spændende person, så er du ikke alene. Han blev utroligt populær i sin samtid og modtog som gave et guldhorn på sin 70 års fødselsdag. Pengene blev indsamlet af danske kvinder og hornet blev overrakt til ham foran det gule hus ved Sorø Akademi. Begivenheden blev foreviget af maleren Jørgen Sonne, og maleriet kan i dag ses på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot sammen med guldhornet.
Vild med Ingemann?
Vil du gerne vide mere om han samtid og virke, så kig forbi Ingemannselskabets hjemmeside. Her vil du kunne lære mere om digteren og se foreningens spændende aktiviteter.
Vidste du at Ingemanns kone, Lucie var kunstmaler? Hun blev kendt for sine blomstermalerier og altertavler. Deres hjem var ramme for et blomstrende kunstnermiljø, hvor kunstenere som Thorvaldsen og H.C. Andersen jævnligt kiggede forbi.
Hvis du vil opleve en stue, som den så ud på Ingemanns tid, kan du besøge Sorø Museum. Her kan du også se nogle af Ingemanns værker.
Oplev Ingemann til fods og indsnus stemningen på nogle af de steder, den folkekære digter yndede at komme.
Danske Digterruter har i samarbejde med Sorø Kunstmuseum og Ingemannselskabet tilrettelagt en smuk rute, der leder dig forbi 6 stop, som fortæller noget om Ingemann. Hent en folder på Sorø Bykontor eller Sorø Kunstmuseum eller kig forbi danskedigterruter.dk, scan QR-koden og få adgang til 6 spændende lydfortællinger, der bringer dig tættere på Ingemann og hans samtid.
Tænk hvis alle minderne om Ingemann forsvandt. Så er det slut med at synge Dejlig er Jorden eller I østen stiger solen op. Det er plottet i det nye Natureventyr – Selma og den grå tyv…
Sorø Bibliotek & Bykontor har i samarbejde med Natureventyr udviklet en gåtur for børn, hvor de lærer mere om den folkekære digter B.S. Ingemann gennem eventyret om Selma og den grå tyv. Eventyret er gratis og findes i appen Natureventyr.
For børn i alderen 4-9 år.
Turen er udviklet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.