Parker, Haver og Vild med vilje..

Fra Uhrskoven i Suserup til Zen Garden i Vedde. Kultur- & Naturoplevelserne i Sorø Kommune kommer i mange former og afskygninger. Er du til smukt anlagte haver og parker kan vi skam også her, tilbyde en bred vifte af skønne muligheder for oplevelser og inspiration. 

Akademihaven
Haven er vokset omkring Klosteret (grundlagt i 1161) – og fremstod som en af Europas største klosterhaver.
Omkring 1750 ændredes haven – til fransk barokhave – som var tidens stil. Midt i 1800 tallet foretog man igen et stilskifte – nu til engelsk landskabshave.

Akademihaven er ikke en bypark –  men ejes af  Stiftelsen Sorø Akademi  som har åbnet den for byens borgere og turister. I haven ses mange spændende og fremmedartede træer og planter, f.eks. kinesisk vandgran, kejsertræ, morbærtræer og meget mere. Berømt er også fuchiahaven, der blomstrer fra midt juni. Haven danner også ramme om friluftsforestillinger og koncerter.
Der er fri adgang til haven.

Zen Garden
En unik og smuk have – til inspiration og fordybelse. Ca 24.000 m2. Bygget op af ca. 8000 tons store granitsten – med flere damme med japaske koi kapper – og et overvældende blomsterflor. På Zen Gardens hjemmeside finde du mere om åbningstider, blomstringskalender og priser.

Apotekerhaven
Joachim Bursers Apotekerhave er en unik lille apotekerhave, som ligger i forbindelse med Sorø Museum. Der er gratis adgang til haven. Apotekerhaven er tilegnet professor Joachim Burser (1583-1639) som boede i Sorø – og alle havens planter har været anvendt som lægeplanter.
I øvrigt findes alle planter, træer og buske i haven i Joachim Bursers Herbarium ellers i Bursers danske floramanuskript.

Sorøs Grønne Scene 
I sommeren 2021 slår Sorø Kommune dørene op for et sanseligt opholds- og oplevelsesrum for alle aldre i gårdrummet mellem Sorø Kunstmuseum og Sorø Bibliotek i Sorø Bymidte.
Smuk belægning af sandsten og egetræ, og en række installationer – såkaldte ”kuriositeter” – der  indbyder til afslapning, fordybelse og leg. For eksempel kan man kigge på stjerner i observatoriet, høre historier i fortællebrønden eller tage et par dansetrin i dansesøen. En oase som appellerer til at man sætter tempoet ned og åbner sine sanser.
Gårdrummet er anlagt med støtte fra Lokale og Anlægsfonden samt private fonde.

Vedbygaard – Ruds-Vedby
Vedbygaard Gods, som i dag er i privat eje, har i 800 år været omdrejningspunkt for et utal af historier. Det smukke Gods er omringet af natur, skov, stier og søer – og skaber bl.a. rammerne for byens populære Borgspil  der hver sommer tiltrækker gæster fra nær og fjern til teater under åben himmel. Læs mere – også om Godsets Café, galleri – og åbningstider til Godsets park – på Vedbygaard Gods

Åbne Haver i Sorø Haveselskabet |
På Haveselskabets hjemmeside kan du finde nogle skønne Åbne Haver i Sorø.

Se også