Velkommen til vores grønne oase Kulturen i naturen. Sådan kan man med få ord beskrive vores skønne plet på landkortet. Vi har både grønne skove, dybe søer, enge, moser og åbne landskaber. Men vi er også beriget med en spændende kulturhistorie, der trækker tråde helt tilbage til de første bosættelser i Bromme, over Middelalderens magtkampe til nutidens store forfattere. Jo, vi har meget at byde på, hvad enten du er til smuk natur eller spændende kulturarv. Kig forbi og lad eventyret begynde.
Her finder du oplysninger – om både små og store begivenheder i Sorø Kommune. Årets begivenheder er dem du bare ikke vil gå glip af – om det er vores fantastiske lysfest Kyndelmisse – i januar – eller om det er vores sommer Jazz rundt i hele kommunen i uge 30. Ugens begivenheder er dem der kan løfte din dag – din uge – din ferie – med helt nye og sjove oplevelser. Velkommen til det hele!!
I Sorø kan man kan let se skoven – for her er virkelig mange træer. Sorø Kommune er beriget med et utal af skove – store og små, meget forskellige, med fortidsminder – og endda en rigtig Uhrskov. Lige meget hvor du befinder dig er der aldrig langt til en skovtur. Heller ikke selvom du befinder dig midt på Torvet i Sorø By.
Langt de fleste skove i Sorø er privatejet – og ejes af Stiftelsen Sorø Akademi Det er også Stiftelsen der ejer og driver Akademihaven og de tre Sorø Søer. Akademihaven og alle Stiftelsens skove er åbne for offentligheden. Ønsker I at planlægge et arrangement i skoven – skal I søge tilladelse hos Stiftelsen. Er man i tvivl kan man finde mange oplysninger på Stiftelsens hjemmeside.
Selvom skovene er privatejede, har stiftelsen valgt generelt at benytte adgangsreglerne for offentlige skove. Og det værdsætter alle os der nyder naturen – ved at passe rigtigt godt på den og overholde reglerne for færdsel i skovene.
Stensbøg Skov
Går man en tur i Akademihaven ved Sorø Akademi – er det blot at krydse vejen for enden af Sorø Sø ved Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter. (I daglig tale Science Centret.) Og så er man i Stensbøg Skov – et skovdistrikt i Sorø Sønderskov.
En vidunderlig skov – smuk og varieret. Gå ned af Filosofgangen – hvor der gennem tiderne er blevet tænkt mange store tanker. Stien var oprindeligt forbeholdt professorer der var tilknyttet til Sorø Akademi, men i dag kan vi heldigvis alle gå på Filosofgangen og tænke tanker – eller vælge bare at nyde de smukke omgivelser.
Ved Flomstien for enden af Ingemannsvej finder I udgangspunktet for 4 afmærkede stier i skoven. I folderkassen på hjørnet kan findes kort og beskrivelse af ruterne.
Gåturskort – bl.a. med flere oplysninger og forslag til gåtur i Stensbøg Skov – kan købes på Bykontoret. Lille kort over Akademihaven og Stensbøg Skov udleveres gratis.
Fire Lokale Gåruter
På Bykontoret kan du købe et lokalt Gåturskort med 4 spændende ruter. Hvert med sit eget tema. Een af turene hedder NaTuren. Turen som starter ved Filosofgangen og Stensbøg Skov – er 8 km. Ruten kan afkortes og forlænges efter lyst og energiniveau.
Udover NaTuren – får du også tre andre dejlige gåtursruter på kortet. Disse ture hedder ArkitekTuren, MiksTuren og SkulpTuren.
Suserup Skov
Skoven er en af Danmarks fineste naturskove og noget af det tætteste, vi herhjemme kommer på en urskov. Suserup Skov har stået urørt siden slutningen af 1800-tallet, og jordbundsprøver fortæller, at der har vokset skov på stedet i mindst 6.000 år. Når de gamle træer falder, får de lov at blive liggende på skovbunden, hvor svampe, insekter og bakterier sørger for, at de bliver nedbrudt. Skoven er blandet løvskov med bøg, eg, el, elm, ask, ahorn, lind, hassel, hvidtjørn, vilde pærer og skovæbler – alle sået af naturen selv. De ældste træer er ca. 400 år gamle. På grund af sin særlige historie er Suserup Skov – udover at være et vigtigt forskningsområde – også udvalgt som een af 15 skove i Danmark til Danmarks Naturkanon. Man må derfor kun færdes på stierne, som fører rundt i hele skoven. Adgang finder sted på eget ansvar. Den 19 hektar store skov tilhører Stiftelsen Sorø Akademi.
Nordskov ved Stenlille
Det er i Nordskovven I finder en kæmpe sten – “Sengestenen”. I gamle dage troede man at stenen var blevet kastet hertil af en gal trold. I dag ved man at stenen er en Istidsblok – men historien om trolden lever stadig videre… (man ved jo aldrig…)
Skovvejen til Sengestenen går forbi Hjortebjerg, en bakke der med stejle sider hæver sig 20 meter op over den småkuperede moræneflade.
Tersløse Bøgeskov
Tersløse Bøgeskov ligger ved Dianalund – ikke så stor så man kan fare vild – og alligevel særpræget ved sin frodighed. Her er en tæt underskov af unge træer – og besøges skoven før eller omkring løvspring vil man kunne finde både blå, gul og hvid anemone.
Bulbro Skov
Bulbro Skov ligger mellem Stensbøg Skov og Tuel Sø – og indbyder til en dejlig og varieret skov- & søtur. (Detaljeret rute findes på Gåturskortet som kan købes på Sorø Bykontor.)
I Bulbro Skov finder I en smuk og fin langdysse fra den yngre stenalder. Langdyssen er forholdsvis velbevaret – med hele 24 af de oprindelige 30 dæksten synlige.
I øvrigt er der gjort to smykkefund fra den tidlige jernalder i Bulbro Skov, hvilket på bedste vis understøtter områdets betydning og brug i oldtiden.
Sporet i Løng
Den tidligere Løng Grusgrav er nu blevet et skønt kuperet område med to søer – et kulturlandskab – med afmærkede stier. Ruten ligger lidt nordvest for Pedersborg.
Overordnet er planen, at tidligere grusgrave efterbehandles så der kan etableres naturområder med et sammenhængende net af stier.
Broby Vesterskov
Broby Vesterskov, er et skovdistrikt i Sorø Sønderskov, og ligger ca. 5 km sydøst for Sorø.
Denne del af skoven har et overvældende antal fredede oldtidsminder. Ikke mindre end 11 megalitter, langdysser og runddysser fra fra bondestenalderen, ca. 3500-3300 f.Kr.
Blandt andet en imponerende langdysse – på 88 m og 161 randsten – og dermed en af Danmarks længste og bedst bevarede dysser.
Hundeskoven ved Kongskilde
Hundeskov ved Vedbygaaard Gods
Derudover finder I også hundeskove i:
Dianalund – Færøvej 70, 4293 Dianalund
Pedersborg hundeskov er beliggende på Rustkammervej i Pedersborg,
Danmarks Naturfredningsforening i Sorø, er en aktiv og engageret forening, som gør et stort og seriøst arbejde for at værne om Sorøs natur. Foreningen tilbyder også mange spændende udflugter og arrangementer. Vil du vide mere – anbefaler vi at du kigger ind på Danmarks Naturfredningsforening Sorø her kan du også finde forslag til vandreture og gåture
Hvis du har lyst til at overnatte i vores skønne natur?
På Naturstyrelsens hjemmeside finder I flere muligheder for overnatning i det fri.
Ved Kongskilde Naturcenter og ved Hørhaven findes primitive overnatningspladser, hvor man kan slå telt op.
I Slaglille Bjernede ved den gamle rundkirke er der oprettet to stk shelters a 6 personer. Der er bålplads og adgang til vand i sommermånederne, og offentligt toilet nær ved. Shelterne er placeret i et roligt hjørne af den lokale sportsplads.
I Kirke Flinterup finder I også mulighed for at overnatte i to nye shelters – med udsigt til skov og adgang til toilet og bad.
Søer, moser, åer – blåt er godt, og byder på oplevelser og afslapning året rundt.
Vil du ud at cykle eller gå i naturen? Vi har mange skræddersyede ruter med forskellige temaer. Også for børnefamilier.
I Sorø Kommune er det let at se skoven – for her er virkelig mange træer…
Vidunderlige parker og smukt anlagte haver. I Sorø Kommune finder du det hele….
Her er højt til loftet, lige meget hvor korte – eller lange – dine ben er……..
Åmosen, Runde Mose, Tamosen. Fra nord til syd byder moserne på unikke naturoplevelser.