Ud i det blå……

Sorø ligger vidunderlig smukt, midt i det Midtsjællandske søland. Tre bynære søer og Tystrup Sø midt i Tystrup-Bavelse Naturpark, er blot nogle af de naturperler vi forkælet med. Turene ved og rundt om søerne er smukke på alle tider af året – og giver et pragtfuldt indblik i naturens  og årstidernes skiften.

“Det Blå”  indbyder til dejlige gå- og cykelture. Men du kan også bade, fiske eller sejle. Enten ved egen rugbrødskraft – eller ombord på Sorøs charmerende turbåd Lille Claus.

Ruterne omkring søerne er ikke markerede – man følger blot stien rundt. Men ekstra information findes på vores gåturskort med 4 forskellige tematiserede ruter. Kortet købes på Bykontoret.

Sorø Sø – ligger, stort set, midt i Sorø By og byder på en smuk, sønær og varieret rundtur på 8,9 km på velholdt søsti. Turen er meget populær og benyttes af både cyklende og gående.  Det er også ved Sorø Sø at I finder to muligheder for en rask dukkert. Ved den lille fine badestrand Skjolden nær Kongebroen – og ved den lille strand ved Parnas (se mere under ‘Hop bare i”)
Det er også på Sorø Sø du, fra maj til september,  kan opleve en tur med vores meget populære og charmerende turbåd Lille Claus. Her kan du nyde Sorø fra vandsiden og høre om de forskellige steder båden passerer. Du er velkommen til at tage din madpakke med ombord. Kolde drikkevarer kan købes ombord.

Pedersborg Sø – er forbundet til Sorø Sø i den nordlige del af byen. En skøn lille søsti på 2,9 km – som bl.a. fører forbi Pedersborg Kirke, smukke gamle villaer, vores dejlige Camping Plads  og vinstokkene ved vores 4 stjernede hotel  Thon Hotel Sorø

Tuel Sø – nok den ’vildeste’ af de tre søer. Ca. 8,9 km. Fantastisk og varieret tur langs sø, skov og marker. Der er et rigt fugleliv ved søen – og turen rundt er pragtfuld på alle tider af året. Det er også i Søskoven ved Tuelsø at DGI årligt afholder sommerstævne.
Der hvor stien møder landevejen, ligger Krebshuset og Krebshusalléen, som er en del af den gamle kongevej mellem København og Korsør.

Tystrup Sø  
Mellem Sorø og Næstved kan man opleve nogle af de mest dramatiske naturscenerier på Midtsjælland. Landskabet er så særpræget og værdifuldt, at området blev delvist fredet allerede i begyndelsen af 1960’erne med henblik på at give det status af naturpark. Naturstyrelsen ejer i dag ca. 390 ha af området. Ved Tystrup-Bavelse forvandler det blide, midtsjællandske landbrugsland sig til et istidslandskab med bakker, ældgammel skov, søer og Sjællands største å, Suså.

Bromme Lillesø – et pragtfuldt udflugtsmål med en afmærket rute på ca. 7 km. Rundturen kan findes ved at parkere på Munke Bjergbyvej i nord ved Elmebakke. I øvrigt er stedet fantastisk til at se jagende lærkefalke i august/september.

Susåen
Ikke nok med at vi har tre skønne søer – så løber en del af Susåen gennem den sydlige del af Sorø. Susåen er Danmarks femte største å og Sjællands mest vandrige åsystem.
Ved Kongsgaarden i Vester Broby går der en sti ned til en bro over Susåen. En dejlig oplevelse.
Fra Suserup Overdrev går der en sti rundt på Naturstyrelsens arealer. Her kan man besøge et fugleskjul og komme helt ned til Susåens udløb i Tystrup Sø, hvor man ofte vil kunne se Havørnen jage over området og søen.
Må vi også anbefale en anden vidunderlig naturoplevelse – hvor du kommer helt tæt på Susåen – et par timer – en dag – eller en uge…. .
Se mere på Broby Kanoudlejning

Runde Mose / Sandagermosen / Lille Finland
Kært barn har mange navne…. Midt inden i Stensbøg Skov ligger en godt gemt lille perle. Birketræer helt ned til den lille mose, hvor nøkkeroser og åkander blomstrer.
Det kan kræve lidt tålmodighed at finde mosen – men den er hele besværet værd. (Mosen er bl.a. markeret på ruten NaTuren som findes på Gåturskortet som kan købes på Sorø Bykontor)
Sæt dig på den lille bænk ved bredden – og nyd øjeblikket.

Brug vores interaktive kort

Se alt hvad der er at opleve samlet på kortet


Susåen

Broby Kanoudlejning på Susåen, Næstvedvej, Sorø, Danmark

Kongsgaarden

Kongsgården Vester Broby, Strandvejen, Sorø, Danmark

Bromme lillesø

Bromme Lille Sø, Munke Bjergby, Danmark

Runde mose

Lille Finland Runde Mose, STENSBØG SKOV, Sorø, Danmark

Sorø Sø Camping

Sorø Sø Camping, Udbyhøjvej, Sorø, Danmark

Tystrup sø

Tystrup Sø, Danmark

Tuelsø

Tuelsø, Sorø, Danmark

Sorø Sø

Sorø Sø, Sorø, Danmark
Sorø Sø

Sorø Fiskepark – Put ‘n Take

Stenbjærgvej 12, Sorø, Danmark
stenbjærgvej 12

Se også